Photo 1515524738708 327f6b0037a7 1024x683

Tudástár

Orvosi szoftverrel a rákgyógyításért és az emberekért

Az Oncompass Medicine kalkulátora megtalálja a leghatásosabb onkológiai kezelést

Az Oncompass Medicine tudományos igazgatója, dr. Peták István februárban, Luxemburgban, arról tárgyalt egy európai uniós konzorcium tagjaival, hogyan tudnak a klinikai gyakorlatban együttműködni célzott daganatellenes kezelések kiválasztásában. Ennek kulcsszereplője egy onkológiai szoftver lesz, amely a rendelkezésre álló daganatellenes hatóanyagok közül választja ki az optimálisat, 24 ezer orvosbiológiai szabály alapján. A Realtime Oncology Treatment Calculator az Oncompass Medicine saját fejlesztésű orvosi szoftvere.

Az európai uniós támogatással zajló projekt vezetője a Marie Curie Intézet, amely a világon elsőként szervezett meg precíziós onkológiai klinikai vizsgálatot 2012 és 2015 között, amelynek során 11 célzott - a tumorok molekuláris profilja alapján adott - daganatellenes gyógyszer hatékonyságát vetették össze a hagyományos terápiákkal, olyan pácienseknél, akiknél a protokollok szerinti kezelések nem bizonyultak hatékonynak. „A mostani projekt keretében olyan klinikai vizsgálat zajlik majd – magyarázza dr. Peták István -, amelyben egy célzott daganatellenes gyógyszert egy szintén célzott immunterápiás gyógyszerrel kombináltan adnak laphámdaganatos pácienseknek. Döntéstámogató szoftverünk alkalmazásával az a célunk, hogy olyan biológiai jelzőmolekulákat (biomarkereket) találjunk, amelyekkel előre jelezhető, hogy mely betegek fognak várhatóan jól - illetve rosszul - reagálni a kombinált gyógyszeres kezelésre.”

A klinikai vizsgálatba bevont pácienseknél meghatározták az összes fehérjét kódoló génszakasz bázissorrendjét – ezt a konzorcium másik fő résztvevője, a milánói Európai Onkológiai Intézet végzi el. Az elsődleges bio-informatikai elemzést pedig a Lipcsei Egyetem szakemberei készítik el. A projektnek kulcsszereplője az Oncompass Medicine kalkulátora, amely a vizsgálatok informatikai hátterét biztosítja.

„Az elsődleges bio-informatikai elemzést követően hozzánk érkeznek be a tumor örökítő-anyagában talált mutációkról szóló adatok - mondja dr. Peták István - páciensenként nagyjából 160 000. Kalkulátorunk segítségével rangsoroljuk a talált mutációkat, és meghatározzuk azokat, amelyek a legnagyobb valószínűséggel tekinthetők irányító (driver) génhibáknak. Az irányító mutációk csoportjába a genetikai állomány olyan módosulásai tartoznak, amelyek növekedési előnnyel ruházzák fel a sejteket, ezért aktívan részt vesznek a rosszindulatú tumorok kifejlődésében - míg a többi mutáció a daganat szempontjából ártalmatlan.

Az informatikai elemzést követően az Oncompass Medicine kutatói javaslatot tesznek arra, hogy az adott páciens számára a kombinált gyógyszeres kezelés lesz-e a legmegfelelőbb, vagy más kezelési mód. Szakvéleményünket eljuttatjuk a klinikai vizsgálatban résztvevő betegek orvosainak, akik ez alapján folytatják a kezelést.” A Marie Curie Intézet és az Oncompass Medicine olyan módon fejleszti a két intézmény közti információs együttműködést, hogy a francia szakemberek elektronikus betegregisztert hoznak létre, az Oncompass Medicine informatikusai pedig lehetővé teszik, hogy ez a betegregiszter képes legyen automatikusan kommunikálni az Oncompass kalkulátorával.

„Ez az adatok és az információk egységes kezelését teszi lehetővé: a francia kezelőorvosok automatikusan megkapják a legoptimálisabb kezelésre vonatkozó javaslatainkat - magyarázza dr. Peták István, hozzátéve, hogy hasonló az együttműködés tartalma a milánói Európai Onkológiai Intézettel. – Az olasz kollégákkal azon dolgozunk, hogy onkológiai kutatókórházaik hogyan tudnák döntéstámogató rendszerünket alkalmazni.

Az európai onkológiai centrumokban már több éve végeznek sokgénes molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat, amelyek eredményeit úgynevezett molekuláris tumor board értékeli. Ez nem azonos az onkoteamek munkájával, hiszen itt a lehető legtöbb molekuláris információt igyekeznek megismerni. Molekuláris biológusok feladata megalkotni az adott beteg daganatának molekuláris profilját, és az alapján informatikusok hasonlítják össze egymással az adatbázisban aktuálisan elérhető kezelések hatékonyságát. Majd az eredményekre támaszkodva a klinikai onkológusok javaslatot tesznek az optimális kezelésre a beteg kezelőorvosa vagy az onkoteam számára. Olasz partnereink ebben a folyamatban már a mi szoftverünket is szeretnék alkalmazni.”

Az Oncompass Medicine az Amerikai Egyesült Államokban is aktív. Nemrég meghívást kapott egy molekuláris profil alapú klinikai vizsgálatba. Továbbá tárgyalt az egyik nagy nemzetközi gyógyszergyár bostoni kutatás-fejlesztési központjának képviselőivel arról, hogy az új gyógyszerek fejlesztésének költségeit miként lehetne optimalizálni, azáltal, hogy a klinikai vizsgálatokba már az elejétől az Oncompass Medicine döntéstámogató szoftvere segítségével kiválasztott betegcsoportok kerüljenek be.

„Ha az egyes gyógyszerekhez eleve olyan betegcsoportokat lehetne javasolni, akiknél az adott készítmény a leghatékonyabb lesz, az jelentősen csökkentené a gyógyszergyárak kockázatait – hangsúlyozza dr. Peták István. - Így az onkológiai gyógyszerek ára is csökkenhetne, ami komoly előrelépést jelentene a rákgyógyításban.” Az Oncompass Medicine jelenleg azon dolgozik, hogy a vezető amerikai diagnosztikai cégek által kifejlesztett génpaneleket – kalkulátora segítségével - automatikusan alkalmazhatóvá tegye.

A cég távolabbi célját a tudományos igazgató úgy fogalmazta meg, hogy a Realtime Oncology Treatment Calculator-t szeretnék döntéstámogatóból döntéshozó rendszerré fejleszteni.”

Díjaink

Asco Breakthrough

ASCO Breakthrough Innovations in Oncology

2019 Bővebben
Bővebben

Rólunk

Az Oncompass Medicine rövid története

2003— —2023

Az Oncompass Medicine egy hazai orvosi vállalkozás, amely daganatos betegek személyre szabott kezeléséhez szükséges diagnosztikai és döntéstámogató orvosi eszközök fejlesztésével foglalkozik.

Tudjon meg többet

Partnereink

26 magyarországi onkológiai centrummal van együttműködési megállapodásunk