Mi az a daganatos sejtosztódás?

A daganatos sejtosztódás a rákos sejtek kontrollálatlan és gyakran gyors növekedésére utal, ami a daganatok kialakulásához és növekedéséhez vezet. A sejtosztódás normális folyamat, amely lehetővé teszi a sejtek növekedését és regenerálódását a szervezetben, de a rákos sejtek esetében ez a folyamat rendellenessé válik.

Milyen különböző daganatos sejtosztódások léteznek?

  1. Kontrollálatlan növekedés (beragadt gázpedál): A rákos sejtek elveszítik a normális sejtosztódás szabályozását, ami a sejteknek folyamatosan osztódniuk kellene. Ez a kontrollálatlan osztódás vezet a daganatok kialakulásához és növekedéséhez.

  2. Elkerülik a sejthalál mechanizmusait (nem működő fékpedál): Normál sejtek esetén, ha sérülés vagy rendellenesség következik be, a sejt általában programozott sejthalált (apoptózist) végez. Rákos sejtek azonban képesek elkerülni ezt a folyamatot, lehetővé téve számukra, hogy túléljenek és osztódjanak, még akkor is, ha súlyos genetikai hibák vannak.

  3. Genetikai mutációk: A rákos sejtosztódás gyakran kapcsolódik genetikai mutációkhoz, amelyek a sejtek normális növekedési és osztódási szabályozását befolyásolják. Ezek a mutációk lehetnek öröklődőek vagy a sejt életében szerzett változások.

  4. Angiogenezis: Rákos sejtek képesek serkenteni új véredények növekedését (angiogenezis), amely tápanyagokat és oxigént szállít a daganathoz, elősegítve annak további növekedését és áttét képződését.

  5. Invasivitás és metasztázis: A rákos sejtek gyakran invazívak, ami azt jelenti, hogy képesek behatolni a környező szövetekbe és elterjedni a test más részeibe, áttéteket (metasztázisokat) képezve.

 Miért veszélyes a daganatos sejtosztódás?

A daganatos sejtosztódás veszélyessége abból adódik, hogy a kontrollálatlan sejtnövekedés károsíthatja a szervezet normális funkcióit, elnyomhatja az egészséges szöveteket, és kritikus szerveket érinthet. A daganatok által okozott fizikai nyomás vagy a fontos szervek működésének zavara súlyos egészségügyi problémákat okozhat, beleértve a halált is.

Díjaink

Asco Breakthrough

ASCO Breakthrough Innovations in Oncology

2019 Bővebben
Bővebben

Rólunk

Az Oncompass Medicine rövid története

2003— —2024

Az Oncompass Medicine egy hazai orvosi vállalkozás, amely daganatos betegek személyre szabott kezeléséhez szükséges diagnosztikai és döntéstámogató orvosi eszközök fejlesztésével foglalkozik.

Tudjon meg többet

Partnereink

26 magyarországi onkológiai centrummal van együttműködési megállapodásunk