Pankreász vagy hasznyálmirigy rák

Tudástár

Pankreász daganat

A hasnyálmirigyrák az ötödik a daganatos halálozások listáján. Általában 60-65 éves korúaknál jelentkezik, és csak késői stádiumban ad komolyabb tüneteket. Magyarországon évente mintegy háromezer új hasnyálmirigyrákos esetet fedeznek fel. A nem operálható daganatos beteg ötéves túlélési esélyei meglehetősen csekélyek, a hasnyálmirigyrákkal megoperált, majd sikeresen felépült betegek 40-50 százaléka azonban 5 év elteltével is jól van.

A hasnyálmirigy (pankreász) a hashártyán kívül, a gyomor mögött található. Három részre tagolódik: a széles fejrész a patkóbél ívébe illeszkedik, valamint van egy keskenyebb test- és farokrész. A pankreász külső és belső elválasztású mirigyekből áll. A külső elválasztású mirigyek mintegy húszféle emésztőenzimet termelnek, amelyek a pankreászvezetéken keresztül a vékonybélbe jutnak. A hasnyálmirigy állományában találhatók az ún. Langerhans-szigetek is, amelyek hormonokat - mindenekelőtt a cukoranyagcserében fontos szerepet játszó inzulint – termelnek, melyek közvetlenül a vérpályába jutnak be.

Fokozott kockázatok

A hasnyálmirigy daganatos burjánzását legtöbbször környezeti ártalmak provokálják, például vegyi anyagok (szerves oldószerek, növényvédő- és rovarirtó szerek, azbeszt, benzol valamint a klórozott szénhidrogének), nehézfémek. Összefüggést tulajdonítanak a II-es típusú cukorbetegség, a hasnyálmirigy-gyulladás, a májzsugorodás, a gyomorfekélyt is okozó Helicobacter pylori fertőzés, a fogínygyulladás, egyes genetikai mutációk (BRCA1, BRCA2) és az ún. Lynch-szindróma nevű örökletes betegség, valamint a pankreászdaganat között. Az életmódbeli kockázatok között kiemelkedik a dohányzás, az elhízás, a zsíros ételek és az alkohol mértéktelen fogyasztása.

A digitális terápiatervezés a személyre szabott kezelések és immunterápiák digitális eszközzel végzett megtervezését jelenti.

Öröklődéssel tízből egy eset magyarázható, ezért érdemes kockázati tényezőként kezelni a családban előfordult hasnyálmirigy-, bél-, méhtest- és petefészekrákot. Rendszeres kontrollvizsgálatokkal – például hasi ultrahang - esély van arra, hogy időben felismerjék az esetleges tumoros folyamatokat.

Sokáig tünetmentesen

A hasnyálmirigyrák igen ritkán jóindulatú, általában meglehetősen agresszív, rosszindulatú betegség, a vérerekbe és a nyirokrendszerbe betörve gyorsan képez áttéteket, leggyakrabban a májban, a tüdőben és a csontokban. Korai stádiumában teljesen tünetmentes, nincs a szűrésére speciálisan alkalmas módszer, ezért az esetek jelentős hányadát csak előrehaladott állapotban ismerik fel. Amikor már tüneteket okoz, a betegek leggyakrabban felhasi, illetve hátfájdalmakkal, puffadással, állandósult hasi diszkomfort-érzettel, emésztési problémákkal, ismétlődő vénagyulladásokkal fordulnak orvoshoz. Amikor már valamelyik szervben áttétek alakultak ki, sárgaság, leromlott általános állapot, jelentős és megmagyarázhatatlan fogyás jelentkezhet. A késői tünetek a tumor helyétől függően mutatkoznak. A szerv feji részéből kiinduló daganat (ilyen az esetek kb. 70%-a) elzárja az epevezetéket, ami emésztési zavarokat okoz, mivel sem az emésztőenzimek, sem az epe nem tud a vékonybélbe bejutni. További tünet a sárgás bőr és szemfehérje, a sötét vizelet. A hasnyálmirigy középső (20%) és farki részéből (10%) kiinduló tumorok viszont a has felső részében jelentkező és a hátba kisugárzó görcsös fájdalmakat okoznak, mivel a rák beszűri a környezetében elhelyezkedő idegdúcokat.

A gyanútól a diagnózisig

A laboratóriumi eredmények közül gyanút kelthet a megemelkedett vércukorszint, a magasabb lipáz- és amilázaktivizás, illetve olyan vérösszetevők, amelyek daganat jelenlétére utalnak (tumormarkerek). A hasnyálmirigyrák diagnosztizálásához sok irányú, összetett vizsgálatokra van szükség. Ultrahanggal az esetek négyötödében ki lehet mutatni a tumort. Tűbiopsziával tudnak szövettani mintát venni - a biztos diagnózis felállításához szükség van a szövetminta mikroszkópos vizsgálatára is - illetve endoszkópos, esetleg laparaszkópos vizsgálattal belső ultrahangot végeznek. Ultrahangot műtét közben is alkalmaznak, hogy a kisebb daganatokat megtalálják – ez utóbbi célra alkalmas a CT, továbbá a CT-vezérelt szövettani vizsgálat is.

Általában több vizsgálati módszert is kombinálnak, mivel például egy ultrahanggal kimutatott elváltozás nem feltétlenül rosszindulatú rákot jelez, jóindulatú elváltozásnak vagy hasnyálmirigy-gyulladásnak is lehet a jele. CT-vizsgálattal főként a rák kiterjedését tudják pontosabban megállapítani.

Az epeutak és a pankreászvezeték kontrasztanyaggal történő feltöltése a daganat által okozott esetleges beszűkülésről vagy elzáródásról ad képet.

A hasnyálmirigyrák kezelése

Kései fázisú hasnyálmirigyrákban elhunyt betegek genomját elemezve tumorsejtjeikben különböző típusú mutációkat regisztráltak. Matematikai módszerekkel megalkották ezeknek a mutációknak a „családfáját”, amelyek arról árulkodtak, hogy a hasnyálmirigytumor meglehetősen lassan alakul ki. A ráksejtek csak az első rákot okozó mutációk bekövetkezte után tíz évvel bukkannak fel, és további öt év telik el, mire szétszóródtak és visszafordíthatatlan állapotot idéznek elő. Ez megerősíti, hogy a gyógyítás kulcsa a minél korábbi szűrés volna. Továbbá előrelépést jelentene, ha CT- és MR-vizsgálatot végeznének olyan személyeknél, akik családi anamnézisük alapján különösen veszélyeztetettek. Illetve nagy reményeket fűznek a kutatók az optikai és a nyálanalízist alkalmazó vizsgálatok kutatásához.

Ismerje meg a hasnyálmirigyrák célzott kezelési lehetőségeit

A hasnyálmirigyrák feltérképezése az egyik legnagyobb kihívás a kutatók számára, a világ vezető gyógyszergyáraiban és klinikáin keresik a jelenleginél eredményesebb hatóanyagokat, valamint a betegek életminőségét javító eljárásokat.

Így is ma még a hasnyálmirigy-daganat az egyik legveszélyesebb tumor. Műtéttel sikeresen kezelhető, azonban erre csak az esetek 15-20 százalékában van lehetőség. Klinikai adatok szerint mire a beteg orvoshoz kerül, a tumoros szövet már általában behálózza a környező szerveket is, és távoli áttéteket képez. Sokszor már inkább csak az élet meghosszabbítására és fájdalomcsillapításra van lehetőség. Azoknak a betegeknek van több esélyük, akiknél még az áttétek elburjánzása előtt sikerül eltávolítani a daganatot, illetve akiknek a szervezete jól reagál a daganatellenes kezelésekre.

Műtét

Mivel a pankeászdaganatok többsége a patkóbélhez szorosan tapadó fejrészben van, a rákos területet nem egyszerű kimetszeni. Több évtizede gyakorolt megoldás a Whipple műtét. Ennek során a hasnyálmirigy fejét, a patkóbél és általában a gyomor egy szakaszát, valamint az epehólyagot, továbbá a pancreas és az epehólyag közös, a patkóbélbe nyíló vezetékét távolítják el. Erre a műtétre akkor kerül sor, ha a hasnyálmirigy fejében található daganat teljes mértékben kimetszhető, és a betegnek jó az általános állapota. A beavatkozást a hasnyálmirigy és a gyomor-bél sebészetében jártas sebész végzi. A műtétet követően a hiányzó emésztőnedv- és hormontermelést gyógyszeresen pótolják, és a betegnek meg kell tanulnia a vércukorszint-mérést és az inzulinadagolást.

Gyakori, hogy a tumort már nem lehet eltávolítani a kiterjedt összenövések miatt. Sebészi beavatkozásnak azonban gyakran ilyenkor is van létjogosultsága: ha a rákos burjánzás elzárja az epevezetéket, összeköttetést teremtenek az epeút és a vékonybél között, a belekbe vezetve az epét. Olykor az elzáródás okozta sárgaságot endoszkópos módszerrel kezelik, egy műanyagcső beillesztésével, amely biztosítja az epe elfolyását.

Sugárkezelés

Amikor nincs lehetőség műtétre, a daganat tömegét sugár- és/vagy kemoterápiás kezeléssel próbálják csökkenteni, ezáltal mérsékelni az epeutak vagy a patkóbél beszűkülésével, elzáródásával fellépő emésztési problémákat. A sebészi kezelés eredményének javítása reményében is gyakran alkalmaznak besugárzást a műtétnél visszamaradt ráksejtek elpusztítása érdekében.

Kemoterápia

Amikor a daganat nem operálható vagy már áttétes, citosztatikus vagy a sejtosztódást leállító gyógyszeres kezeléssel igyekeznek meghosszabbítani a beteg életét. Sajnos kevés hatékony gyógyszer áll rendelkezésre, a standard kombinált kemoterápiás kezelés átlagosan 5-6 hónapos túlélési előnyt jelent.

A műtétek utáni kemoterápia és/vagy sugárkezelés célja az áttétképződés megakadályozása, az esetleges áttétek elpusztítása.

A célzott terápiás lehetőségek a molekuláris információ alapján

Célzott terápiák

Számos új hatóanyag klinikai vizsgálata zajlik -, amely célzottan a ráksejtekre hat. A célzott gyógyszerek alkalmazásához az kell, hogy molekuláris diagnosztikai módszerrel be lehessen azonosítani a daganatos mutációt okozó célpontokat. Az Oncompass Medicine orvosi szoftvere segítségével (digitális terápiatervezés) következtetni lehet arra is, hogy mely kezelések lehetnek hatásosak illetve hatástalanok a daganatra.

Az előrehaladott, áttétes stádiumban diagnosztizált hasnyálmirigyrák kezelésében mind a célzott gyógyszerek, mind az immunterápiák fontos szerepet játszhatnak. Ennek érdekében nemcsak az örökletes mutációk (BRCA) lehetőségét kell vizsgálni, a sokgénes analízis ugyanis fontos információkkal szolgálhat a terápia megkezdése előtt. Az epeúti és hasnyálmirigy daganatok számos jól ismert mutációt hordoznak – ilyen például jellemzően a KRAS onkogén -, amelyeket célzott kezeléssel, illetve immunterápiával célba lehet venni.

Mit jelent a molekuláris diagnosztika?

Számos klinikai vizsgálat keresi a megfelelő módszereket az immunrendszer stimulálására, annak érdekében, hogy képes legyen felismerni a hasnyálmirigyrák sejtjeit, és megfelelő immunválaszt adva elpusztítsa őket.

Azoknál a betegeknél is fontos szerepük lehet az immunterápiáknak, akik daganateltávolító műtéten estek át, a betegség kiújulásának a kockázata ugyanis rendkívül magas. Az immunterápia meghosszabbítja az időt a várható progresszióig, ezekkel a kezelésekkel tehát hosszabb túlélést lehet elérni.

Palliatív terápiák

Valamennyi gyógymód komoly megterhelést jelent az egyébként is leromlott állapotú betegek számára. A műtétet követően egy ideig mesterséges táplálásra van szükség - vénába kötött infúziók, vagy speciális tápszondák segítségével -, majd a felépülő betegeknek szigorúan megszabott étrend szerint kell táplálkozniuk. Fontos elejét venni a szervezet további leromlásának, különösen, ha a beteg sugár- vagy kemoterápiás kezelést is kapott, hiszen azok általános mellékhatása többek között az étvágyvesztés, hányinger, hányás.

A hasnyálmirigyrákos betegek többségénél a daganat hamar beszűri a környéki idegdúcokat, ezért gyomortáji és a hátba is kisugárzó nehezen csillapítható fájdalommal kell együtt élniük. A kezelésnek fontos részét képezi a fájdalomcsillapítás, amelyet erős gyógyszerekkel, általános hatású, szisztémás narkotikumokkal érnek el, valamint szükség lehet a fájdalomvezetés blokkolására sugárkezeléssel, illetve katéter behelyezésével, amelyen keresztül folyamatosan adagolhatók a nagyhatású fájdalomcsillapítók.

A digitális terápiatervezés a személyre szabott kezelések és immunterápiák digitális eszközzel végzett megtervezését jelenti.

Díjaink

Asco Breakthrough

ASCO Breakthrough Innovations in Oncology

2019 Bővebben
Bővebben

Rólunk

Az Oncompass Medicine rövid története

2003— —2024

Az Oncompass Medicine egy hazai orvosi vállalkozás, amely daganatos betegek személyre szabott kezeléséhez szükséges diagnosztikai és döntéstámogató orvosi eszközök fejlesztésével foglalkozik.

Tudjon meg többet

Partnereink

26 magyarországi onkológiai centrummal van együttműködési megállapodásunk