Az emlőrák molekuláris diagnosztikája

Tudástár

Az emlőrák molekuláris diagnosztikája

Az emlőrák nem egységes betegség, a klasszikus szövettani típusokban is számos alcsoport ismert, melyek lényeges különbségeket mutatnak a betegség lefolyásában is. A terápia megválasztása céljából a kivizsgálás szerves részét képezi a tumor ösztrogén-, progeszteron-receptor és HER-2 státuszának meghatározása (immunfenotípus). 

Az esetek kb. 20%-ában az emlődaganatok kialakulásának hátterében a HER-2 gén eltérései állnak. HER-2 pozitív emlőrákban a HER-2 gén felsokszorozódásáról beszélünk: a gén a normálisnál több példányban van jelen az örökítőanyagban, ami a HER2-fehérje fokozott mértékű termelődését eredményezi. A HER2-pozitív emlőrákok célzott kezelési lehetőségét a HER-2 antitest, kis molekula tömegű tirozin-kináz gátló alkalmazása vezethet eredményre. A HER-2 gátlás korai stádiumban is a műtét előtti neoadjuváns, illetve műtét utáni kiegészítő kezelés szerves részét képezi. A korábban legrosszabb kilátású HER-2 pozitív emlőrák gyógyulási esélyei a célzott kezelések következtében látványosan javultak.

Az ún. háromszorosan negatív emlőrákoknál sem az ösztrogén, sem a progeszteron receptorai, sem pedig a HER2-fehérje nincsen jelen. Ez a molekuláris diagnosztika szempontjából leginkább heterogén alcsoport, számos mutáció játszhat szerepet kialakulásában. Az immun ellenőrzőpont inhibitorok alkalmazása ebben az alcsoportban bír nagy jelentőséggel. 

Az emlőrák kialakulásában számos ritka mutáció játszhat szerepet, melyek a rutingyakorlatban nem, multigén vizsgálatokkal viszont kimutathatók és további terápiás célpontokat jelenthetnek.

A hormonreceptor-pozitív emlőrák kezelésében korai és áttétes stádiumban is jelentős előrelépést jelentett a molekuláris célpontú és endokrin terápia kombinációja, amely ma már a hagyományos kemoterápia alternatívája, nem ritkán felül is múlja annak hatékonyságát.

A mellrák öröklődő típusaiban a BRCA1 és a BRCA2, illetve a hasonló funkciójú (pl. ATM) gének hibája van jelen. A BRCA1 és BRCA2 gének mutációi öröklődő emlő- és petefészekrákot okoznak, illetve fokozzák a férfi emlőrák, a prosztatarák és mindkét nemben a hasnyálmirigyrák gyakoriságát. Ezek a génhibák célzott kezelésre pl. PARP inhibitorok adására jól reagálnak.

Az öröklődő emlőrákot kizáró vagy megerősítő molekuláris diagnosztikai vizsgálat javasolt akkor, ha a pácienst emlőrákkal diagnosztizálták, és korábban minimum 2 családtagjánál előfordult már betegség; valamint akkor, ha családjában korábban már kimutatták a BRCA1 vagy a BRCA2 mutációját. A BRCA1 és BRCA2 gének örökölt mutációit hordozó személyek kockázata igen magas, emlőrák esetén elérheti a 80%-ot, petefészekráknál pedig a 40%-ot.

Díjaink

Asco Breakthrough

ASCO Breakthrough Innovations in Oncology

2019 Bővebben
Bővebben

Rólunk

Az Oncompass Medicine rövid története

2003— —2021

Az Oncompass Medicine egy hazai orvosi vállalkozás, amely daganatos betegek személyre szabott kezeléséhez szükséges diagnosztikai és döntéstámogató orvosi eszközök fejlesztésével foglalkozik.

Tudjon meg többet

Partnereink

26 magyarországi onkológiai centrummal van együttműködési megállapodásunk