A tüdőrák molekuláris diagnosztikája és célzott kezelése

Tudástár

A tüdőrák molekuláris diagnosztikája és célzott kezelése

A tüdőrákok döntő többsége hordoz célzott kezelések célpontját jelentő mutációkat.

Aszerint, hogy a mikroszkópos vizsgálat során milyen a tüdőráksejtek mérete és megjelenése, kétfajta szövettani csoportosítást különböztetünk meg: nem-kissejtes (NSCLC) és kissejtes daganatot (SCLC). Az előbbit további két alcsoportra osztjuk: mirigyhám (adenocarcinoma), illetve laphámrák (planocellularis carcinoma). 

A tüdőben előfordulnak más, nem hámeredetű rosszindulatú daganatok is pl. szarkomák és nagyon gyakori a másodlagos, áttéti daganatok megjelenése, amikor az elsődleges daganat más szervben található, ezek kezelése eltérő.

Az előrehaladott stádiumú vagy áttétes tüdőrák elsődleges kezelése a gyógyszeres terápia: kemo-, illetve a molekuláris információn alapuló célzott és/vagy immunterápia. 

A tüdőrákok esetén az EGFR-, ALK/ROS1 mutációk esetében a célzott kezelés kis molekula tömegű ún. tirozin-kináz-gátló (TKI), szájon át szedhető gyógyszerekkel történik. 

Számos gén ismert, melyek tüdőrák esetén a tumor kialakulásáért felelhetnek, ilyenek a HER, BRAF, KRAS, MET, KIT, RET, FGFR1, NRG1, melyek további terápiás célpontot jelentenek.

NTRK fúziós gén – jelenleg az egyetlen, a daganat kiindulási helyétől független (tumor agnosztikus) olyan molekuláris eltérés, amelynek csak célzott kezelése elfogadott (larotrectinib vagy entrectinib).

Immunellenőrzőpont-gátló (immune checkpoint inhibitors, ICI) terápia

A molekuláris célpontú hatóanyagok mellett az immunterápia jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni a tüdő rosszindulatú daganatainak kezelésében. A szokásos biomarkerek (TMB-H, MSI/dMMR, PD-L1) és a multigénvizsgálatok alapján kizárható rezisztencia-mutációk alapján megválasztott ICI-hatóanyagok első vonalban többnyire hagyományos kemoterápiás szerekkel kombinációban, későbbi vonalakban akár önmagukban ma már széleskörben elérhetők és javasoltak. 

A precíziós onkológiai szemlélet térhódításával az előrehaladott és/vagy áttétes stádiumú tüdőrákos betegek túlélési esélyei látványosan javultak.

A digitális terápiatervezés a személyre szabott kezelések és immunterápiák digitális eszközzel végzett megtervezését jelenti.

Díjaink

Asco Breakthrough

ASCO Breakthrough Innovations in Oncology

2019 Bővebben
Bővebben

Rólunk

Az Oncompass Medicine rövid története

2003— —2024

Az Oncompass Medicine egy hazai orvosi vállalkozás, amely daganatos betegek személyre szabott kezeléséhez szükséges diagnosztikai és döntéstámogató orvosi eszközök fejlesztésével foglalkozik.

Tudjon meg többet

Partnereink

26 magyarországi onkológiai centrummal van együttműködési megállapodásunk