A melanoma molekuláris diagnosztikája és célzott kezelése

Tudástár

A melanoma molekuláris diagnosztikája és célzott kezelése

A festéksejtes bőrrák (melanoma malignum) előfordulása évről évre növekszik, késői felfedezése miatt kihívás elé állítja a kezelőorvosokat. 

A melanoma kezelésében is forradalmi változást hozott a személyre szabott terápiás szemlélet. Míg a klasszikus onkológiai szemlélet szerint a kezelési döntés alapját a daganat szövettani típusa, illetve kiterjedtsége határozta meg, a személyre szabott kezelési megválasztásához nélkülözhetetlen a bőrdaganatok molekuláris információinak megismerése. 

A melanóma az ún. immonogén daganatok közé tartozik, ami azt jelenti, hogy megjelenése nagy mértékben mozgósítja a szervezet immunrendszerét, mégis sok esetben alulmaradunk a daganattal vívott küzdelemben. A daganatellenes immunválasz gyógyszeres módosításának első eredményei melanómabetegek esetében születtek, a Nobel-díjas James P. Allison munkássága során. Az ICI terápia ma a melanoma malignum kezelésében kiemelt jelentőséggel bír.

A BRAF mutációi nagy számban azonosíthatók melanómás esetekben. Ha a 7-es kromoszómán elhelyezkedő BRAF-gén mutációja mutatható ki (V600E), akkor jó eséllyel hatékonyak lesznek BRAF mutációgátlók, melyek MEK inhibitorral kombináltan kiemelkedően hatásosak.

A melanómák egy részében jelen van a KIT mutációja, amely egyaránt felveti egy több célponttal is rendelkező receptor tirozin-kináz-gátló és egy BCR-ABL-gátló alkalmazhatóságát. 

Mit jelent a molekuláris diagnosztika?

A digitális terápiatervezés a személyre szabott kezelések és immunterápiák digitális eszközzel végzett megtervezését jelenti.

Díjaink

Asco Breakthrough

ASCO Breakthrough Innovations in Oncology

2019 Bővebben
Bővebben

Rólunk

Az Oncompass Medicine rövid története

2003— —2024

Az Oncompass Medicine egy hazai orvosi vállalkozás, amely daganatos betegek személyre szabott kezeléséhez szükséges diagnosztikai és döntéstámogató orvosi eszközök fejlesztésével foglalkozik.

Tudjon meg többet

Partnereink

26 magyarországi onkológiai centrummal van együttműködési megállapodásunk