A gyomor-és gyomor-nyelőcső átmenet (GEJ) rák molekuláris diagnosztikája

Tudástár

A gyomor-és gyomor-nyelőcső átmenet (GEJ) rák molekuláris diagnosztikája

Az előrehaladott vagy áttétes HER-2 pozitív gyomorrák esetében kiemelkedő jelentőséggel bír a HER-2 gátló terápiák alkalmazása, mint célzott kezelési forma.

A gyomorrákok kb. 10%-a tartozik abba a típusba, ahol a HER2 gén megsokszorozódását lehet kimutatni. 

Ezek a gyomorrákok körülbelül 10%-át teszik ki, ahol a HER2 gén aktivitása fokozódik. Továbbá, a gyomorrákok kisebb hányadában, kb. 5%-ában, az EGFR gén mutációi vagy megsokszorozódása a jellemző, ahol az EGFR-gátló terápiák nyújthatnak megoldást. Külön figyelmet érdemel a gyomorrákok 15%-ában megfigyelhető MET-gén megsokszorozódása, amely esetekben a fehérjeszintű gátlás a célzott kezelés lényege. Ezenfelül, a gyomorrákok körülbelül 1%-ában előforduló BRAF-gén mutációk kezelésére a BRAF-gátlók alkalmazása javasolt.

A molekuláris diagnosztika területén jelentős előrelépések történtek, és ezek a fejlesztések különösen fontosak a nyelőcső, gyomor-nyelőcső átmenet és gyomor daganatainak kezelésében, ahol az immunterápia egyre nagyobb teret nyer. A megfelelő biomarkerek azonosítása lehetővé teszi a kezelések személyre szabását, amit a nemzetközi szakmai útmutatók is kiemelten kezelnek.

Mit jelent a molekuláris diagnosztika?

A nyelőcső, gyomor-nyelőcső átmenet és a gyomor daganatainak kezelésében az immunterápia egyre nagyobb szerepet kap. A megfelelő biomarkerek ismeretében valamennyi nemzetközi szakmai útmutatóban kiemelt helye van ennek a terápiás modalitásnak.

A digitális terápiatervezés a személyre szabott kezelések és immunterápiák digitális eszközzel végzett megtervezését jelenti.

Díjaink

Asco Breakthrough

ASCO Breakthrough Innovations in Oncology

2019 Bővebben
Bővebben

Rólunk

Az Oncompass Medicine rövid története

2003— —2024

Az Oncompass Medicine egy hazai orvosi vállalkozás, amely daganatos betegek személyre szabott kezeléséhez szükséges diagnosztikai és döntéstámogató orvosi eszközök fejlesztésével foglalkozik.

Tudjon meg többet

Partnereink

26 magyarországi onkológiai centrummal van együttműködési megállapodásunk