A gyomor-és gyomor-nyelőcső átmenet (GEJ) rák molekuláris diagnosztikája

Tudástár

A gyomor-és gyomor-nyelőcső átmenet (GEJ) rák molekuláris diagnosztikája

Az előrehaladott stádiumú vagy áttétes HER-2 pozitív gyomorrák esetekben a célzott kezelés HER-2 gátló terápiával valósítható meg. 

A gyomorrákok kb. 10%-a tartozik abba a típusba, ahol a HER2 gén megsokszorozódását lehet kimutatni. 

Az EGFR esetében szintén a gén megsokszorozódásáról beszélhetünk, ez okozza a gyomorrákok kb. 5%-át, ezen kívül a gén pontmutációi is előfordulhatnak, az esetek 3-5%-a. Mindkét esetben az EGFR-gátló kezelések alkalmazása a jellemző.

A gyomorrákok 15%-ában a MET-gén megsokszorozódása jellemző, ezekben az esetekben a fokozott mennyiségben jelenlévő fehérje célzott gátlása a célzott kezelés alapja. 

A gyomorrákok 1%-ában a BRAF-gén mutációi is előfordulhatnak, ezekben az esetekben a már létező BRAF-gátlókkal végzett kezelés javasolt.  

Mikroszatellita instabilitás (MSI-H), illeszkedési hibajavítási mechanizmus elégtelensége (dMMR), homológ rekombinációs hibajavítás hiánya (HRD), TMB-H, PD-L1 kimutatás

Mit jelent a molekuláris diagnosztika?

A nyelőcső, gyomor-nyelőcső átmenet és a gyomor daganatainak kezelésében az immunterápia egyre nagyobb szerepet kap. A megfelelő biomarkerek ismeretében valamennyi nemzetközi szakmai útmutatóban kiemelt helye van ennek a terápiás modalitásnak.

A digitális terápiatervezés a személyre szabott kezelések és immunterápiák digitális eszközzel végzett megtervezését jelenti.

Díjaink

Asco Breakthrough

ASCO Breakthrough Innovations in Oncology

2019 Bővebben
Bővebben

Rólunk

Az Oncompass Medicine rövid története

2003— —2022

Az Oncompass Medicine egy hazai orvosi vállalkozás, amely daganatos betegek személyre szabott kezeléséhez szükséges diagnosztikai és döntéstámogató orvosi eszközök fejlesztésével foglalkozik.

Tudjon meg többet

Partnereink

26 magyarországi onkológiai centrummal van együttműködési megállapodásunk