Photo 1488229297570 58520851e868 1024x684

Tudástár

Digitálisterápia-tervezés - Hogyan segít a precíziós onkológiai döntéstámogatás a kezelőorvosoknak?

Úgy néz ki, nem lesz a ráknak egyetlen univerzális csodaszere, viszont már ma is több mint 1400 hatóanyagot lehet bevetni ellene. Ezek közt sok esetben meg lehet találni személyre szabottan azt, amely az adott, konkrét génhibákra visszavezethető daganat ellen hatásos. Kérdés, hogy melyik, az 1400-ból? Az optimális hatóanyagok felkutatásában ma már a mesterséges intelligencia a legsikeresebb, többek között az Oncompass Medicine szakemberei által erre a célra fejlesztett onkológiai szoftver.

A „jövő megoldása” – így nevezte el tavaly az amerikai Forbes magazin azt az orvosi szoftvert (Realtime Oncology Treatment Calculator), amely lehetővé teszi a daganatos betegek személyre szabottan legjobb terápiájának kiválasztását. A találmány nem véletlenül került a Forbes magazin látóterébe. 2019-ben a Klinikai Onkológusok Amerikai Társaságának bangkoki konferenciáján díjat nyert egy olyan pályázaton, amelyet a mesterséges intelligencia orvosi alkalmazási lehetőségeinek témájában írtak ki. Majd az első helyre került a Visegrádi Országok számára meghirdetett Get in the Ring! V4 innovációs és startup versenyen is, 2019 végén. A verseny célja olyan módszerek feltárása volt, amelyek felgyorsíthatják a daganatellenes gyógyszerek fejlesztését. Az Oncompass Medicine tudományos igazgatója, dr. Peták István így magyarázza a mesterséges intelligencia és a molekuláris diagnosztika jelentőségét a rákgyógyításban: „Olyan orvosi módszereket fejlesztünk, amelyek segítségével kiválasztható a személyre szabottan legjobb célzott kezelés a daganatos páciensek számára. Minden beteg esetében meg kell tudnunk állapítani, hogy a daganatát milyen génhiba okozta. Továbbá azt is, hogy elérhető-e már olyan célzott kezelés, amely az adott daganatban jelenlévő génhiba ellen a leghatásosabb. 

Ezt a megközelítést nevezzük a rákgyógyításban precíziós onkológiának.”

A molekuláris diagnosztika megmutatja az okot 

A rákkutatás azt követően indult robbanásszerű fejlődésnek, hogy 2003-ban meghatározták az emberi genetikai állomány bázissorrendjét. Mára már tudjuk, hogy a 25.000 emberi gén között nagyjából 600 olyan van, amelynek a meghibásodása daganatos betegséget okozhat. Ez a 600 onkogén csaknem 6 millió mutációt képes elindítani a szervezetben. Mivel egy daganatot nem csak egyetlen génhiba okozhat, hanem átlagosan 4-5, ahhoz, hogy oki terápiával lehessen kezelni, ezeket a mutációkat úgynevezett molekuláris diagnosztikai vizsgálatokkal fel kell tárni. Az eredmény ismeretében lehet választani az aktuálisan elérhető, speciálisan az adott génhibára célzó gyógyszerek között. Ez a precíziós onkológia alapja. 

Az elmúlt évtizedben több mint 120 új célzott daganatellenes gyógyszert sikerült kifejleszteni. A még fejlesztés alatt álló célzott gyógyszerek száma ennél is magasabb – ezek klinikai vizsgálatokban szintén elérhetők. Így már most is bevethető mintegy 1400 hatóanyag a daganatos betegségekkel szemben. Annak eldöntéséhez, hogy az adott beteget melyikkel lehet a legnagyobb sikerrel kezelni, át kellene tekinteni a rendelkezésre álló gyógyszerekkel és hatóanyagokkal kapcsolatos tapasztalatokat és szakirodalmat. Erre a betegellátást végző onkológusok aligha képesek, a mesterséges intelligencia viszont igen. Erre a célra fejlesztettek az Oncompass Medicine szakemberei egy olyan orvosi szoftvert, amely az onkológiai terápiás döntéseket képes támogatni.

A mesterséges intelligencia választ, az orvos mérlegel

Először meg kell határozni az adott daganatban előforduló molekuláris eltéréseket. Majd a döntéstámogatási rendszer segítségével feltérképezni, hogy ezekhez az eltérésekhez milyen daganatellenes kezelések rendelhetők. Ha többféle célzott kezelés is szóba jön, akkor több szempont - például a mellékhatások - alapján lehet rangsorolni, hogy melyik lesz az optimális. A harmadik lépésben a szoftver megmutatja, hogy az adott terápia elérhető-e törzskönyvezett gyógyszerként. Ha nem, akkor arra is választ ad, hol lehet hozzájutni hazai vagy külföldi klinikai vizsgálat keretei közt. Ha célzott daganatellenes terápiákról beszélünk, akkor ma már nemcsak a kóros mutációk ellen ható gyógyszerek jöhetnek szóba, hanem az úgynevezett immunterápiák is. Ezek a kezelések célzottan képesek bekapcsolni a páciens saját immunrendszerének – valamilyen hiba folytán elmaradt – válaszát a hibás osztódásra. Molekuláris diagnosztikai vizsgálatok segítségével felderíthető, mi lehet az oka az immunválasz elmaradásának, valamint előre jelezhető, hogy mennyire lesznek hatékonyak a célzott immunterápiák. „Hatalmas nemzetközi igény mutatkozik arra, hogy az orvosok terápiás döntéseit mesterséges intelligenciát is alkalmazó módszerek segítsék - hangsúlyozza dr. Peták István. Természetesen rajtunk kívül több cég is fejleszt ilyen orvosi megoldásokat, azonban viszonylag kevés helyezi a fókuszt kifejezetten az onkológiai döntéstámogatásra, a digitálisterápia-tervezésre. Míg az Oncompass Medicine húsz éve halad előre a daganatok oki terápiájának útján.”

Díjaink

Asco Breakthrough

ASCO Breakthrough Innovations in Oncology

2019 Bővebben
Bővebben

Rólunk

Az Oncompass Medicine rövid története

2003— —2024

Az Oncompass Medicine egy hazai orvosi vállalkozás, amely daganatos betegek személyre szabott kezeléséhez szükséges diagnosztikai és döntéstámogató orvosi eszközök fejlesztésével foglalkozik.

Tudjon meg többet

Partnereink

26 magyarországi onkológiai centrummal van együttműködési megállapodásunk