Shutterstock 1027460860 Copy 1024x683

Tudástár

A digitális korszakba lépett a rákgyógyítás

A daganatos betegségek elleni küzdelem ma sokszereplős mérkőzés. Kell hozzá egy tudatos és a gyógyulásáért mindenre kész beteg, kell a szövettani vizsgálat mellé molekuláris diagnózis, valamint naprakész orvosi tudás. Továbbá úgy tűnik, kell még két fontos tényező: mesterséges intelligencia az adott beteg számára optimális terápia kiválasztásához – bármi legyen is az -, és nem árt még némi szerencse is.

Ma már biztosan tudjuk, hogy a daganatos betegségeket génhibák, azaz mutációk okozzák. Ezeknek a génhibáknak a többsége – körülbelül 90%-a – nem öröklődő, hanem a testi sejtjeink mindennapos természetes osztódása során véletlenszerűen keletkezik, és kóros osztódásra „programozza” a sejtet. A rákkutatók felfedezték, melyik az a mintegy 600 emberi gén, amelyben, ha mutáció keletkezik, akkor az bizonyos jelátviteli folyamatok módosításával elindíthat egy hibás „parancssort”, és daganatos betegség alakulhat ki. A génhibákat molekuláris diagnosztikai vizsgálatokkal lehet felderíteni. Egy-egy daganatban általában 4-5 génhiba játszik szerepet. Illetve egy-egy génhiba többféle daganatot is okozhat. 

Az úgynevezett célzott gyógyszerekkel kifejezetten - a molekuláris vizsgálattal azonosított – mutációkat tudják blokkolni. Ilyenkor az történik, hogy a gyógyszer a daganat egy meghatározott molekulatípusára fejti ki a hatását. A meghibásodott fehérjék gátlásával a sejtek irányító központjai felé tartó “növekedj és osztódj” parancsok nem érnek célba, így megállítható a daganat további osztódása és növekedése. Az immunterápia pedig a szervezet önvédő mechanizmusait blokkoló mutációkra hat. Ezeket a terápiás lehetőségeket nevezzük precíziós onkológiának. Miután ugyanaz a mutáció több szervben is képes rákot okozni, az ellene kifejlesztett célzott gyógyszer több daganattípusban is hatékony. A megfelelő terápiát tehát nem aszerint érdemes kiválasztani, hogy az adott betegnek mely szervét támadta meg a betegség, hanem, hogy a kóros működést milyen génhiba okozta. 

Onkológiai szoftver támogatja az orvos terápiás döntését

A célzott gyógyszerek száma hónapról hónapra bővül, ami azoknak a betegeknek is reményt adhat, akiknek - megfelelő készítmény hiányában - jelen pillanatban még nem kínál lehetőséget a precíziós onkológia. Fontos azonban tudatosítani, hogy a célzottan ható készítmények nem csodaszerek. Kizárólag abban az esetben alkalmazhatók, ha jelen van - vagy éppen nincs jelen - egy bizonyos fajta génhiba. Ahhoz, hogy ez kiderüljön, gyógyszer-hatékonysági vizsgálatokat kell végezni - ezt nevezik molekuláris farmako-diagnosztikának. A módszer a daganat genetikai anyagában található génhibák (mutációk) részletes és nagy pontosságú elemzésén alapul. Ehhez általában nincs szükség új beavatkozásra, megfelel erre a célra a beteg daganatából korábban levett szövettani minta. 

A nehézség ott kezdődik, hogy jelenleg 1400 hatóanyagból kellene kiválasztani azt, amely az adott beteg daganatát okozó egyedi génhibák ellen a legjobb – a rendelkezése álló szakirodalom és a tapasztalatok alapján. Ehhez annyi adatot kellene ismerni és mérlegelni, hogy az már meghaladja az emberi agy képességeit – itt nyílik tér a mesterséges intelligencia számára. 

Az Oncompass Medicine szakemberei által kifejlesztett speciális orvosi szoftver - a Realtime Oncology Treatment Calculator - az Európai Unióban regisztrált orvosi eszköz, amely 1400 hatóanyagból 26 000 orvosbiológiai szabály alapján választja ki azokat a kezeléseket, amelyek mellett a legtöbb érv szól. A rendszer egyúttal egységessé, átláthatóvá és menedzselhetővé teszi a betegek precíziós onkológiai ellátásának teljes folyamatát. A terápiás döntéstámogatás mellett a rendszer olyan folyamatosan frissülő adatbázist épít ki, amely standardizált és minőségbiztosított formában rögzíti a molekuláris patológiai laboratóriumokban és a molekuláris diagnosztikai laboratóriumokban – a világ számos pontján - vett újabb vizsgálati eredményeket. Ezek integrálása révén a kollektív orvosi döntéstámogató rendszer egyre pontosabb találati eredményeket tesz elérhetővé, hiszen egyre többféle vizsgálati eredményt lehet felhasználni a legindokoltabb terápia kiválasztásához. A páciens pedig biztos lehet abban, hogy a terápiás döntéskor rendelkezésre álló tudás birtokában választották ki az ő egyedi daganatára optimális kezelési módot.

Elkerülhetővé vált a felesleges kezelés

A molekuláris diagnosztika módszerei képesek előre jelezni egy adott kezelésre való érzékenységet (pozitív farmako-diagnosztikai markerek). Az egyes gyógyszerekhez és ráktípusokhoz különböző markerek rendelhetők, amelyek jelzik, hogy a beteg daganatában jelen van-e az adott mutáció. Ha igen, akkor a célzott készítmény valószínűleg hatékony lesz. Ha többféle gyógyszer is hatékonynak mutatkozik, úgy a molekuláris diagnosztikai vizsgálat segít ezeket hatékonyság szerint rangsorolni. Az is előre jelezhető (negatív farmako-diagnosztikai markerek), ha a daganat biztosan nem reagál az adott kezelésre. Ilyenkor biztonsággal kijelenthető, hogy nem érdemes alkalmazni, mert hatástalan, sőt, esetleg káros lenne a páciens számára. Ilyenkor több értelme van annak, hogy egyéb, hagyományosan is alkalmazott kezeléseket, például kemoterápiát adjon az orvos. Dr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója szerint a Realtime Oncology Treatment Calculator olyan informatikai innováció, amely a gyógyszerek klinikai fejlesztését is forradalmasíthatja. „Ahelyett, hogy a célzott gyógyszereket egyesével tesztelnénk a több száz daganatgén több millió lehetséges mutációja esetében, elég csak azt a módszert tesztelni, amelyet a megfelelő terápia kiválasztására használunk. Ezáltal évtizedeket, és több milliárd dollárt takarítunk meg: hamarabb és kevesebb pénzből lehet kifejleszteni olyan új gyógyszereket, amelyekkel hatékonyabban és személyre szabottan lehet kezelni a daganatos betegeket. Nem véletlen, hogy pár hónappal ezelőtt az Átütő fejlesztések az onkológiában (Breakthrough Innovations in Oncology) elnevezésű Bangkokban megrendezett nemzetközi konferencián kutató kollégáimmal tudományos program keretében mutathattuk be speciális orvosi szoftverüket.”

Díjaink

Asco Breakthrough

ASCO Breakthrough Innovations in Oncology

2019 Bővebben
Bővebben

Rólunk

Az Oncompass Medicine rövid története

2003— —2024

Az Oncompass Medicine egy hazai orvosi vállalkozás, amely daganatos betegek személyre szabott kezeléséhez szükséges diagnosztikai és döntéstámogató orvosi eszközök fejlesztésével foglalkozik.

Tudjon meg többet

Partnereink

26 magyarországi onkológiai centrummal van együttműködési megállapodásunk