Molekuláris diagnosztika

Molekuláris diagnosztikával a géntérkép felállításért

MIT JELENT A MOLEKULÁRIS DIAGNOSZTIKA?

Minden daganat genetikai eredetű. 10 %-ban örökletes (már születésünkkor rendelkezünk egy adott génhibával), 90 %-ban életünk során szerzett génhiba okozza a betegséget. A molekuláris diagnosztika célja a daganatos betegséget okozó génhibák, mutációk azonosítása. A vizsgálatokat a legkorszerűbb diagnosztikai módszerekkel végezzük. 

A precíziós onkológia szempontjából kevésbé fontos, hogy a génhiba hol alakul ki (pl. tüdőben, emlőben), ennél sokkal meghatározóbb, hogy mely génhibák okozzák a betegséget. A különböző génhibákra nagyságrendileg 1200 hatóanyag áll rendelkezésre, forgalomban lévő gyógyszerek és fejlesztés alatt álló hatóanyagok (úgynevezett klinikai vizsgálatok) formájában.

A 25.000 emberi génből mintegy 600 gén okozhat daganatos betegséget, egy daganaton belül átlagosan 4-5 különböző génhiba együttesen felelős a kóros sejtosztódásért. Ebből következően a megfelelő terápiás döntéshez az adott daganat részletes genetikai térképére van szükségünk. Egy adott daganatban minél több génhiba van jelen, annál bonyolultabb a gyógyszer molekuláris támadáspontjának, célpontjának kiválasztása. Az egyik génhiba érzékenyíthet egy adott terápiára, míg egy másik ugyanarra a terápiára rezisztenciát okozhat, így a különböző génhibákat együttesen kell elemezni. Célzott kezelés, biztonsággal, csak a daganat részletes genetikai profiljára alapozható, a daganat molekuláris szintű viselkedése csak így ismerhető meg. A legtöbb esetben 600 gén vizsgálatát végezzük el, ami további speciális vizsgálatokkal egészül ki.

A génhibák feltárása műtéti vagy egyéb szövetminták vizsgálatával történik, de bizonyos esetekben vérből is kimutathatók. Szakértői testületünk döntése, hogy mikor milyen módszert alkalmazunk, de jellemzően a patológiai intézetek, osztályok által őrzött, korábbi műtétből származó, daganatos szövetminta a vizsgálatok alapja.

Díjaink

Asco Breakthrough

ASCO Breakthrough Innovations in Oncology

2019 Bővebben
Bővebben

Rólunk

Az Oncompass Medicine rövid története

2003— —2024

Az Oncompass Medicine egy hazai orvosi vállalkozás, amely daganatos betegek személyre szabott kezeléséhez szükséges diagnosztikai és döntéstámogató orvosi eszközök fejlesztésével foglalkozik.

Tudjon meg többet

Partnereink

26 magyarországi onkológiai centrummal van együttműködési megállapodásunk