Mi az a molekuláris diagnosztika?

A molekuláris diagnosztika egy olyan vizsgálati módszer, amely a betegségek diagnosztizálásában és kezelésének kiválasztásában és monitorozásában használja a molekuláris biológia és genetika eszközeit. Ez a módszer különösen fontos a rák és más genetikai betegségek esetében. A molekuláris diagnosztika segítségével az orvosok képesek jobban megérteni a betegségek pontos okait és mechanizmusait az egyes betegeknél, lehetővé téve a személyre szabott kezelési stratégiák kidolgozását.

 

Molekuláris diagnosztikai módszerek:

  1. Génszekvenálás: Az egyik legfontosabb eszköz a molekuláris diagnosztikában. Ezzel a módszerrel a kutatók meg tudják határozni a DNS vagy az RNS nukleotid sorrendjét, amely segít azonosítani genetikai mutációkat, amik betegségekhez vezethetnek.

  2. Polimeráz Láncreakció (PCR): Egy gyors és hatékony módszer a DNS szekvenciák sokszorosítására. A PCR-t használják specifikus genetikai változások, például mutációk vagy transzlokációk azonosítására.

  3. Mikroarray technológia: Ez a technika lehetővé teszi több ezer genetikai változás egyidejű vizsgálatát egyetlen mintából. Ez különösen hasznos a komplex genetikai betegségek, mint például a rák, vizsgálatában.

  4. Fluoreszcens in situ hibridizáció (FISH): Egy módszer, amely segít lokalizálni és vizualizálni specifikus DNS-szekvenciákat a kromoszómákon, segítve a genetikai rendellenességek, például kromoszómális transzlokációk azonosítását.

Alkalmazások a Rákkezelésben

A molekuláris diagnosztika különösen fontos a rák diagnosztizálásában és kezelésében. Ez a módszer lehetővé teszi az orvosok számára, hogy azonosítsák a rákos sejtekben lévő specifikus mutációkat, ami segíthet a leghatékonyabb kezelési stratégia kiválasztásában. Például, ha egy daganatban egy bizonyos gén mutációt azonosítanak, amely elősegíti a sejtek növekedését, célzott terápiát lehet alkalmazni, amely kifejezetten azt a mutációt célozza meg. Ez a személyre szabott megközelítés növelheti a kezelés hatékonyságát és csökkentheti a mellékhatásokat.

Jövőbeli kilátások

A molekuláris diagnosztika területén folyamatosan fejlődnek az új technológiák, amelyek még pontosabb diagnosztikai és kezelési lehetőségeket kínálnak a jövőben. Ezek a fejlesztések különösen fontosak lehetnek a korai diagnózisban, a betegségek előrehaladásának monitorozásában és a rezisztencia kialakulásának megelőzésében.

Díjaink

Asco Breakthrough

ASCO Breakthrough Innovations in Oncology

2019 Bővebben
Bővebben

Rólunk

Az Oncompass Medicine rövid története

2003— —2024

Az Oncompass Medicine egy hazai orvosi vállalkozás, amely daganatos betegek személyre szabott kezeléséhez szükséges diagnosztikai és döntéstámogató orvosi eszközök fejlesztésével foglalkozik.

Tudjon meg többet

Partnereink

26 magyarországi onkológiai centrummal van együttműködési megállapodásunk