Mi a célzott kezelés?

Daganatok gyógyítása személyre szabott célzott kezeléssel

A célzott kezelés a daganatos betegek számára egy modern terápiás megközelítés, amely specifikusan azonosított molekuláris célpontokra irányul a rákos sejtekben. Ez a kezelési forma eltér a hagyományos kemoterápiától, amely széles körben támadja a gyorsan osztódó sejteket (beleértve az egészséges sejteket is), és célja, hogy pontosabban célba vegye a rákos sejteket, csökkentve a normál sejtek károsodását és a mellékhatásokat.

Célzott terápiál jellemzői

  1. Molekuláris célpontok: A célzott terápiák olyan specifikus molekulákra, például fehérjékre vagy génekre irányulnak, amelyek fontosak a rákos sejtek túlélésében vagy növekedésében. Ezek a célpontok gyakran azok a mutációk vagy fehérjék, amelyek a rákos sejtekben vannak túlexpresszálva vagy aktiválva.

  2. Személyre szabott kezelés: Mivel a rák típusától és a beteg genetikai profiljától függően különböző célpontok léteznek, a célzott kezelések lehetővé teszik a terápiák személyre szabását. A betegek molekuláris diagnosztikai vizsgálata segít azonosítani a legmegfelelőbb célzott terápiát.

  3. Mellékhatások: A célzott kezelések általában kevesebb és kevésbé súlyos mellékhatást okoznak, mint a hagyományos kemoterápia, mivel célzottabban támadják meg a rákos sejteket és kevésbé károsítják az egészséges sejteket.


Célzott terápiák típusai

  1. Tyrosinkináz-gátlók: Ezek a gyógyszerek specifikusan gátolják a tyrosinkináz enzimeket, amelyek fontos szerepet játszanak a sejtek növekedésében és túlélésében. Sokféle rák, például a mellrák és a tüdőrák kezelésében alkalmazzák őket.

  2. Monoklonális antitestek: Ezek a gyógyszerek célzottan kötődnek a rákos sejtek felületén lévő specifikus antigénekhez, blokkolva ezzel a sejtek növekedését vagy serkentve az immunrendszer rákellenes válaszát.

  3. Angiogenezis gátlók: Ezek a gyógyszerek gátolják a daganatok által stimulált új véredények képződését, csökkentve ezzel a daganatok tápanyagellátását és növekedését.

Célzott kezelés hatékonysága

A célzott kezelés hatékonysága nagyban függ a rák típusától, a beteg genetikai profiljától, és attól, hogy a rákos sejtek mennyire érzékenyek a kezelésre. Néhány esetben a célzott terápia jelentős javulást hozhat a túlélésben és a betegség előrehaladásának lassításában, míg más esetekben a betegek rezisztenciát alakíthatnak ki a kezelésre.

Összefoglalva, a célzott terápia egy ígéretes és egyre inkább elterjedő kezelési forma a daganatos betegségek esetében, amely lehetővé teszi a kezelések személyre szabását és a mellékhatások csökkentését, így javítva a betegek életminőségét és túlélési esélyeit.

Díjaink

Asco Breakthrough

ASCO Breakthrough Innovations in Oncology

2019 Bővebben
Bővebben

Rólunk

Az Oncompass Medicine rövid története

2003— —2024

Az Oncompass Medicine egy hazai orvosi vállalkozás, amely daganatos betegek személyre szabott kezeléséhez szükséges diagnosztikai és döntéstámogató orvosi eszközök fejlesztésével foglalkozik.

Tudjon meg többet

Partnereink

26 magyarországi onkológiai centrummal van együttműködési megállapodásunk