Screenshot 2022 05 18 At 1347 53
2024 március 12.

Egy új kutatás a digitális gyógyszer-kiírás (DDA) módszerét vizsgálta

Egy új kutatás a digitális gyógyszer-kiírás (DDA) módszerét vizsgálta, amely egy innovatív számítógépes eljárás a gyermekrák kezelésének optimalizálására. A DDA célja, hogy a hatalmas mennyiségű genetikai információ alapján személyre szabottan rangsorolja a kezelési lehetőségeket, így segítve az orvosokat a legjobb gyógyszer kiválasztásában.

A 2017 és 2020 közötti időszakban 103 magas kockázatú gyermekrákos beteget vontak be a programba, és 100 beteg mintáját elemezték tovább. A vizsgálat során különböző genetikai tesztekkel azonosították a rákos sejtekben jelen lévő mutációkat, majd a DDA algoritmus segítségével készítettek egy kezelési javaslatot. Ezt követően egy szakértői csoport értékelte az eredményeket, és adott tanácsot a kezelésre.

A vizsgálat kimutatta, hogy a DDA módszerrel 72 esetből 56-ban (78%) sikerült olyan kezelést javasolni, amely magasabb szintű tudományos bizonyítékokon alapult, mint a nem elfogadott terápiák. Ez azt jelenti, hogy a módszer segíthet jelentősen javítani a gyermekrákban szenvedő betegek kezelésének minőségét, mivel pontosabban képes célzott kezelési lehetőségeket kínálni.

A kutatás összefoglalva azt mutatja, hogy a DDA egy ígéretes eszköz lehet a gyermekonkológia területén, amely segíthet a bonyolult genetikai információ értelmezésében és így a pontosabb, személyre szabott kezelési terv kialakításában.

Tanulmány letöltése
Előző Következő

Díjaink

Asco Breakthrough

ASCO Breakthrough Innovations in Oncology

2019 Bővebben
Bővebben

Rólunk

Az Oncompass Medicine rövid története

2003— —2024

Az Oncompass Medicine egy hazai orvosi vállalkozás, amely daganatos betegek személyre szabott kezeléséhez szükséges diagnosztikai és döntéstámogató orvosi eszközök fejlesztésével foglalkozik.

Tudjon meg többet

Partnereink

26 magyarországi onkológiai centrummal van együttműködési megállapodásunk