SIKERTÖRTÉNET

Idén 10 éve tünetmentes Katalin, aki áttétes tüdőrákból épült fel az Oncompass Medicine segítségével

2023 szeptember 25.

Bernáth Gusztávné Tari Katalin életében igazán fontos évfordulót datál a 2023-as év. Idén egy évtizede annak, hogy kiderült: használt az Oncompass Medicine által meghatározott és felkutatott, akkor még klinikai vizsgálati fázisban lévő gyógyszer. A kis faluból érkező asszony hatalmas reményekkel és elszántsággal vette nyakába Európát és meg sem állt a spanyolországi Malagáig, ahol a kezelést kapta.

Katalin gyógyulásának 10 éves jubileuma véletlenszerűen egy másik jeles évfordulóval áll együtt: Az Oncompass Medicine idén ünnepli huszadik születésnapját. 2003-ban, az OCM alapításának időszakában a rák sokak szemében még mindig misztikumnak számított, a rákkal kapcsolatos tévhitek széles körben terjedtek, ezért hatalmas és bátor lépésnek számított egy olyan, precíziós onkológiai start-up megalapítása, ami az alkalmazott módszerei tekintetében hosszú évekkel, ha nem évtizedekkel meghaladta az onkológiában akkoriban általánosan bevett metódusokat.

A cél már akkor is az volt, ami most: a lehető legtöbb rákos beteget hozzásegíteni a tudomány állása szerinti legkorszerűbb személyreszabott terápiákhoz. Az Oncompass Medicine missziójának csodálatos példája Katalin története, aki ikonikus páciensként azóta is reprezentálja azokat a betegeket, akiknek az OCM segíteni tudott.

Oncompass sikertörténetek

Katalin 2012-ben kapta meg a lesújtó diagnózist: tüdőrák, nyirok- és agyi áttétekkel.A gyöngyöspatai asszony azonban tudta, nem adhatja fel a küzdelmet, ezért hatalmas hittel és bizalommal vetette bele magát abba a harcba, amely végül az életét mentette meg. Katalinnál az Oncompass Medicine csapata azonosította a betegségéért felelős génmutációt, ami alapján szakértőink, abban az időben még manuálisan határozták meg a legmegfelelőbb, személyreszabott terápiát, ami éppen egy Spanyolországban zajló klinikai vizsgálat keretében volt elérhető egyedül a világon.

Az OCM csapata végig Katalin társa volt a rák elleni küzdelemben és segített a kezelés szervezésében.

“Végtelenül hálás vagyok az Oncompass csapatának, amiért tíz évvel ezelőtt megfogták a kezem, és minden szakmai tudásukat és emberségüket bevetve hozzásegítettek a sikeres terápiámhoz. A betegségem előtt csak közeli országokban jártam, ezért hihetetlen messzeségnek tűnt Malaga, az oda utazás akkoriban olyan volt, mintha a Holdra lőnének ki, nyelveket nem beszéltem, még az útiköltséget sem tudtam fedezni, ezért hatalmas segítség volt az Oncompass támogatása.” - mondta el Katalin.

Katalin ennyi idő távlatában már a nehézségekre is derűsen emlékszik vissza, szívesen beszél arról, hogy a kiutazását több alkalommal is kamionosok szervezték meg, hiszen nem volt anyagi forrása repülőjegyre, vagy éppen arról, hogy a sokszor több hónapos kint tartózkodása alatt a saját maga által hímzett, horgolt apróságok ajándékozásából tartotta fent magát.

Az Oncompass csapata végig támogatta Katalint a gyógyuláshoz vezető úton, és természetesen az öröm is közös volt, amikor Katalin megkapta a hírt, hogy használt az előírt terápia.

Oncompass 20 éves betegtörténetek
Katalin utolsó személyre szabott terápiás látogatása Malagában

“Immár tíz éve annak, hogy tünetmentes vagyok. Sok minden történt, de talán a legörömtelibb, hogy a diagnózisom óta eltelt időben három unokám is született, így már öt gyermek életében tudok aktív nagymamaként résztvenni.”

- zárta gondolatait Katalin, akinek sorsfordító tapasztalataiból egy csodálatos könyv is született, Mihalicz Csilla tollából, Akinek kétszer kelt fel a Nap címmel. A kötet személyes visszaemlékezéseken keresztül a sorstársaknak és hozzátartozóknak is megmutatja, hogy soha nem szabad feladni a küzdelmet és hogy a reménytelennek tűnő esetek is sokszor gyógyíthatóak, ha felkutatjuk a hathatós segítséget, bárhol is legyen a világon, hiszen a tudomány folyamatosan fejlődik, az Oncompass Medicine például 2015 óta használ mesterséges intelligenciát a terápia tervezésben.

Az Oncompass Medicine missziója a fennállása húsz évében végig változatlan volt és azóta is igyekszik hozzásegíteni betegeit olyan terápiákhoz, amelyek egyébként majd csak hosszú évek múlva lesznek elérhetőek a publikum számára. A Katalin esetében 2013-ban Spanyolországban hatásosan alkalmazott gyógyszert például csak 2019-ben törzskönyvezték és tették elérhetővé bizonyos indikációkban a daganatos betegek számára Magyarországon.

Dr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója hozzátette: “Tudjuk, hogy a gyógyuláshoz vezető út minden egyes rákos beteg számára rettenetesen hosszú és gyötrelmes, az Oncompassnak is végtelenül hosszú volt az elmúlt húsz év. Rengeteget küzdöttünk, de minden egyes perc kitartása megérte, hiszen egyre több daganatos beteg esetében lehetünk sikeresek. Az Oncompass Medicine-nek az elmúlt húsz évben több tízezer beteg szavazott bizalmat a világ szinte összes országából. Abban bízunk, hogy a következő húsz évünkben ez a szám folyamatosan nőni fog, míg végül a rákot együttes globális erővel végképp letaszítjuk jelenlegi trónjáról.”

A cél elérése érdekében az Oncompass Medicine digitális egészségügyi cégként az eddiginél szélesebb skálán, új, saját fejlesztésű platformokon tervezi segíteni a daganatos betegeket a jövőben a molekuláris diagnosztikától az utánkövetésig. Az OCM célja egy olyan globális digitális védőháló kialakítása a prevenciós szemléletű páciensek és a rákbetegek számára - a legmagasabb minőségű szakmai támogatás és kontroll mellett mindenkinek, akár személyes jelenlét nélkül is -, ami a tudomány aktuális állása szerinti legjobb diagnosztikai és terápiatervező eszközökhöz ad hozzáférést.

Díjaink

Asco Breakthrough

ASCO Breakthrough Innovations in Oncology

2019 Bővebben
Bővebben

Rólunk

Az Oncompass Medicine rövid története

2003— —2024

Az Oncompass Medicine egy hazai orvosi vállalkozás, amely daganatos betegek személyre szabott kezeléséhez szükséges diagnosztikai és döntéstámogató orvosi eszközök fejlesztésével foglalkozik.

Tudjon meg többet

Partnereink

26 magyarországi onkológiai centrummal van együttműködési megállapodásunk