Digitális terápiatervezés

A digitális terápiatervezés egy kezelés digitális eszközzel végzett személyre szabott megtervezését jelenti.

A precíziós onkológia már a mindennapok része, Magyarországon és külföldön egyaránt. A molekuláris profil pontosan megismerhető és egyre növekvő számú célzott gyógyszer is elérhető. A digitális korszakban már kizárólag e kettő összekapcsolása a fontos. Döntéstámogató szoftverek elemzik a genetikai és klinikai adatokat a helyes következtetésekhez. A digitális terápiatervezés (DTT) a személyre szabott kezelések és immunterápiák digitális eszközzel végzett megtervezését jelenti.

A digitális terápiatervezéshez molekuláris információkra van szükség, ráadásul minél részletesebb adatokra. Az Oncompass a korábban végzett molekuláris diagnosztikai vizsgálatok eredményét is felhasználhatja a terápiatervezéshez, részletes molekuláris információ hiányában a szükséges diagnosztikai vizsgálatokat saját szervezésben is elvégzi.

A daganatot több száz gén több millió lehetséges mutációjának több millió kombinációja okozza. 

A daganatot okozó génmutációk a daganatok kialakulása során fokozatosan jönnek létre biológiai törvényszerűségek, algoritmusok alapján. Speciális onkológiai szoftverünk a daganat molekuláris profilját elemezve képes a biológiai törvényszerűségek megismerésére, a daganat által használt „molekuláris kód” feltörésére, és ezáltal a támadáspont (molekuláris célpont) meghatározására, amire célzott gyógyszert lehet alkalmazni.

A digitális terápiatervezés eredménye a precíziós onkológiai riport, ami a személyre szabott gyógyszeres kezelési lehetőségeket mutatja be. A calculator, mint speciális onkológiai szoftver a tudományos bizonyítékokat (evidenciákat) egy előre meghatározott algoritmus szerint súlyozza és kombinálja. A terápiatervező szoftver a tudományos közleményekben fellelhető emberi tudást rendszerezi. Az alkalmazható célzott gyógyszerek egymáshoz való viszonyának, sorrendjének meghatározásában minden hatóanyaghoz egy konkrét értéket, számot generál (ún. aggregált evidenciaszint, AEL). A gyógyszerek és hatanyagok sorrendje az AEL-érték nagyságán múlik.

A Precíziós Onkológiai Riport szerinti terápiás opciók közül szakértői előkészítést követően a szakértői testületünk (Virtuális Molekuláris Tumor Board) tesz javaslatot az alkalmazandó konkrét terápiára és annak időzítésére lehetőség szerint a kezelőorvossal közös videókonferencia keretében.

Díjaink

Asco Breakthrough

ASCO Breakthrough Innovations in Oncology

2019 Bővebben
Bővebben

Rólunk

Az Oncompass Medicine rövid története

2003— —2024

Az Oncompass Medicine egy hazai orvosi vállalkozás, amely daganatos betegek személyre szabott kezeléséhez szükséges diagnosztikai és döntéstámogató orvosi eszközök fejlesztésével foglalkozik.

Tudjon meg többet

Partnereink

26 magyarországi onkológiai centrummal van együttműködési megállapodásunk