„Célunk, hogy ha van az adott daganatra modern terápia, azt megtaláljuk”

Felszeghy Petra a személyre szabott precíziós onkológiai programok tervezésével, menedzselésével foglalkozik. 2022 óta hozzá kerültek a nemzetközi disztribútor kapcsolatok bizonyos részterületei is – ez jelenleg Lengyelországot és Romániát érinti. Mivel egyike az Oncompass Medicine azon szakembereinek, akik elsőként találkoznak a betegekkel, sok személyes tapasztalata van, amellett, hogy átlátja a digitális terápiatervezés teljes folyamatát.

Dsc 2595 640x426 2

Már az első bejelentkezés során eldől, hogy ki lehet ügyfél?

Az esetek egy részénél igen. Mindjárt az első alkalommal rákérdezünk, hogy a kivizsgálás mely fázisában van a páciens, lesz-e hamarosan olyan szöveti minta, amit tudunk használni. Ha frissen diagnosztizált beteg érkezik hozzánk, egy partner klinika segítségével elkezdjük az onkodiagnosztikai folyamat szervezését, biztosítását. Ha viszont már van szövettani eredmény - az esetek zömében van -, akkor azt vizsgáljuk meg, hogy a páciens aktív onkológiai kezelésre alkalmas állapotban van-e. Azok a betegek viszont nem kerülnek be a rendszerbe, akiknél nagyon alacsony a kiújulás és az áttétképződés kockázata. Például ha valakinek 2 cm-nél kisebb, nyirokérintettség nélküli emlő- vagy vastagbéldaganata van, nem javasolunk precíziós onkológiai programot.

Amiatt, hogy a műtéttel várhatóan megoldódik a probléma?

Igen. A szakma szabályai szerint ilyenkor nem várunk további komplikációt. Legfeljebb akkor, ha családi halmozódásról számol be.

Milyen módon mérik fel, hogy a betegnek mennyire súlyos az állapota?

Olyankor nehéz, amikor a kommunikációban ez nem került elő egyértelműen, sem a beteg, sem a család nem tudja. Tegnap is beérkezett hozzám egy olyan vizsgálati anyag, amelyben az állt: „Aktív onkológiai kezelés nem javasolt. Hospice.” Úgyhogy ebből tudtam, hogy rövid konzultációra készülünk, ilyen esetekben sajnos már mi sem javaslunk precíziós onkológiai programot a betegnek.

Ezt minden esetben tényként kezeli az Oncompass Medicine, és nem ad esélyt „csodás gyógyulásokra”?

Ha egyszerűen csak bizonytalan a beteg általános fizikai állapota, akkor beszélünk a kezelőorvossal, részletesebben tájékoztatjuk a családot a lehetőségekről, és elindulhat a program. A terápiás folyamat kezdetén nehéz megítélni, hogy egy nem túl jó állapotú beteg hogyan fogja érezni magát másfél hónap múlva. Elmondjuk azt is, ha nagyon pici esélyt látunk arra, hogy a betegségét befolyásolni tudjuk. Az esetek egy részében nem feltétlenül szakmai okokból, inkább a család lelkiismeretének megnyugtatására vagy a beteg lelkiállapota érdekében indul el mégis a precíziós onkológiai program. Ilyenkor elmondjuk, hogy akkor tudjuk csak az eredményt felhasználni, ha tőlünk függetlenül javulna az állapota.

Gyakran hallani betegektől, hogy „az orvosok azt mondták, három hónapom van hátra, és már öt éve élek”. Ezek szerint nem feltétlenül jönnek be az orvosi prognózisok?

Az általános fizikai állapotra vonatkozóan vannak nemzetközi státuszfelmérő rendszerek. Az egyik a 0-5-ig terjedő ECOG skála. Akinél úgy látjuk, hogy az állapota nagyon bizonytalan - ECOG 2 vagy 3 -, annak a státusza akár rövid idő alatt is drasztikusan változhat. Ilyen esetben tehát a program indítása nagyobb megfontolást igényel. Annál a betegnél, aki a reggel nyolctól este nyolcig terjedő időtartam több mint felét ágyban fekve tölti, illetve a lakást nem tudja elhagyni önállóan, nem tudhatjuk, hogy mire másfél hónap múlva elkészülünk az eredményekkel, mennyire fogja tudni azokat használni. 

Mit kap a beteg a precíziós onkológiai program keretében?

A teljes szolgáltatásnak a legtöbb esetben két fő eleme van: a 600 génes molekuláris diagnosztikai vizsgálat, illetve a digitális terápiatervezés. Ezen belül sok részfeladat van. Először egy orvos szakértőnk digitalizálja az adatokat. Majd egy orvos csoport - a molekuláris tumor board - összeállítja a programtervet: meghatározza, hogy milyen mintából milyen összetételű vizsgálatokat kell elvégezni, megjelölve a klinikai határidőt. Ekkor kikérjük a beteg szövetmintáit, elvégezzük a molekuláris vizsgálatot, az alapján indulhat a digitális terápiatervezés. Majd a tumor board áttekinti a beteg eredményeit, és véglegesíti a riportot. Ezek után ismét felvesszük a kapcsolatot a kezelőorvossal – meghívjuk a virtuális molekuláris tumor board ülésére, és közösen átbeszéljük a terápiás lehetőségeket. Ezt követően konzultációra hívjuk a beteget. Szóban és írásban is részletes tájékoztatást adunk arról, mit találtunk a daganatában, milyen lehetőségek jöhetnek szóba, és miben maradtunk a kezelőorvosával.

A célzott terápiáknak általában a már áttétes, komplikáltabb eseteknél jut komoly szerep, vagy a betegség korábbi szakaszaiban is?

Erre nehéz válaszolni, hiszen az áttétes esetek biztosan kezelésre szorulnak. Ha a daganat nem eltávolítható, kiemelten fontos, hogy minél előbb meglegyen az eredmény, és elkezdődhessen a terápiatervezés. Magas kockázatú daganat esetében a vizsgálatok legnagyobb jelentősége abban áll, hogy azokat a meglévő szöveti mintából már rögtön a műtét után lehet végezni. Tehát mire kialakul az áttét, már rendelkezésre áll a terápiatervezéshez szükséges információ.

Van-e olyan ráktípus, amelyben előre láthatóan nem fognak tudni jelentős segítséget nyújtani?

Nem érdemes általánosítani, mert minden betegnél egyedileg kell felderíteni a daganatára jellemző információkat. Egy gyakran rossz prognózisú daganatban is lehetnek ritka mutációk, amelyek viszont más daganattípusban gyakoriak, ezért lehet, hogy van ellenük hatásos gyógyszer.

A betegek nyilván magas elvárásokkal érkeznek, például, hogy „találják meg a gyógyszert, amitől biztosan meggyógyulok!”

Persze, és mivel ez Magyarországon költséges eljárásnak számít, az átlagos családok számára komoly döntés, hogy belevágjanak-e. Ezért már az első konzultáció alkalmával elmondjuk, hogy miben tudunk segíteni, és annak is ki kell derülnie, ha valaki azért jön hozzánk - mondjuk egy operálható végbéldaganattal -, mert mindenáron szeretné elkerülni a műtétet. Ami érthető – tekintettel a vele járó életminőség-változásokra -, csakhogy mi ebben nem lehetünk partnerek.

Mert ami műthető, azt műteni kell?

Igen. Az onkoteam a sebész véleménye alapján először arról határoz, hogy a daganatot el lehet-e távolítani. Ettől függetlenül tudunk segíteni a betegnek a célzott terápiás lehetőségek feltárásával, hiszen egyes daganattípusok statisztikailag nagyobb arányban hajlamosak a kiújulásra és az áttétképződésre. A műtéttel tehát nem biztos, hogy megoldódik a probléma. Ha nem műthető, de megvan rá az esély, hogy úgynevezett neoadjuváns kezeléssel zsugorítani lehet a daganatot, és ezzel műthetővé tenni, akkor ezt a lehetőséget is megvizsgálja az onkoteam. Csak ezek után jön szóba akár első vonalban aktív célzott kezelés. 

Sokan rettegnek a kemoterápiától, és mindenáron kerülni igyekeznek, ezért fordulnak az Oncompass Medicine-hez. Lehet ez tárgyalási alap?

Érthető a motiváció, de mivel másfél hónap telik el, mire terápiás javaslatot tudunk készíteni, addig is el kell kezdeni a hagyományos szisztémás kezelést, hiszen közben romolhat a beteg állapota. Nehéz dolgunk van akkor, ha úgy érkezik hozzánk a páciens, hogy már évek óta megvan a daganata, semmilyen kezelést nem vett föl, és nem is hajlandó a továbbiakban sem elfogadni a kemoterápiát, tőlünk pedig azt várja, hogy találjuk meg a számára optimális célzott kezelést. Ez amiatt aggályos, hogy Magyarországon az egészségbiztosító csak bizonyos esetekben teszi lehetővé, hogy elkerülje a beteg a kemoterápiát a kezelés első vonalában. Ezért nem könnyű elérni, hogy egy „válogatós” betegnek kifizesse a személyre szabott kezelést. Elképzelhető tehát, hogy a célzott terápiát – addig is, míg igazolódik az eredményessége - magán finanszírozásban kell igénybe vennie.

Pedig vannak már olyan célzott terápiák, amelyeket kifejezetten az első vonalban kell adni, nem?

Abszolút, bár a hagyományos onkológiát követő klinikus azt gondolhatja, hogy elég későbbi vonalban, kvázi utolsó megoldásként célzott kezelést adni. Szerencsére ma már egyre több olyan partner onkológussal dolgozunk együtt, akik ténylegesen értik és mielőbb alkalmazzák a precíziós onkológiai lehetőségeket. Fontos szolgáltatása az Oncompass-nak – a molekuláris diagnosztika mellett - a stratégiai egyeztetés a kezelőorvosokkal. Látványos változást tapasztalunk abban, hogy az orvosok próbálnak minél szélesebb körű komplex molekuláris vizsgálatokat kérni a betegeknek, finanszírozottan. Ugyanakkor a kalkulátorunk tudása nem pótolható mással.

Mennyire megnyugtató a betegek számára, hogy az onkológiában a terápiás döntések alapja egyre inkább a mesterséges intelligencia lesz? Ha az egészségükről van szó, az embereknek különösen fontos a személyesség: elsősorban az, hogy egy olyan ember kezébe – úgymond – letehetik a sorsukat, akiben meg tudnak bízni.

Azt hiszem, inkább a sok idegen nyelvű szakkifejezés okoz nekik nehézséget. Kevés az olyan felkészült beteg, aki tudja, hogy mit kaphat tőlünk. Legtöbben azért jönnek, hogy térképezzük fel a személyre szabott célzott kezelések kínálta lehetőségeket. A kalkulátor működését úgy szoktam elmagyarázni, hogy az nem egyesével nézi csak, hogy melyik mutációra mely hatóanyag hatásos, hanem az adott mutációk összefüggéseit keresi. Ezek alapján képes az összes célzott kezelési lehetőség közül egy fontossági sorrendet felállítani, hogy az adott betegnél melyik a leghatékonyabb gyógyszer. A kalkulátor segítségével több mint 10 000 beteg esetét vizsgáltuk meg, csaknem 20 éve dolgozunk ezen a területen, úgyhogy meg tudjuk nyugtatni a beteget, amikor azt kérdezi, „gyógyult már meg valaki maguknál?”, meg hogy „volt már ilyen eset, mint az enyém?” Fontos, hogy megértsék: nincs olyan daganattípus, ami a rendszerünkben még nem fordult volna elő, ugyanakkor minden egyes daganat mögött egyedi mutációk állnak. Tehát valójában mindegy, hogy találkoztunk-e már az övéhez hasonló esettel, hiszen itt most az ő problémájával, az ő gyógyulásával foglalkozunk. 

És arra kérdésre mit szokott válaszolni, hogy „gyógyult-e már itt meg valaki”?

Azt, hogy igen, nagyon sok betegnek tudtunk már segíteni. Minden azon múlik, hogy milyen célpontokat, és azokat eredményesen megcélzó hatóanyagokat találunk, illetve az adott daganattípusban törzskönyvezett vagy úgynevezett indikáción túli (off label) lehetőségeket, illetve rezisztencia mutációkat tárt fel a kalkulátorunk. Annak nagyon kicsi a valószínűsége, hogy egy ekkora vizsgálattal semmilyen hasznos plusz információhoz ne jussunk hozzá a végén. A legfontosabb célunk az, hogy ha az adott daganatra létezik modern terápiás lehetőség, akkor azt megtaláljuk.

És ha az jön ki, hogy a kemoterápia a legjobb megoldás?

Ez előfordulhat. Például bizonyos esetekben, ha találunk is célzott kezeléssel támadható célpontot, de éppen egy hatékony terápián van a beteg, akkor szoros nyomon követéssel kísérjük, és segítjük, hogy hozzá jusson a személyre szabott célzott terápiához. Ha pedig olyan eredménye lesz a kezelésnek, hogy semmilyen modern megoldási lehetőség nem jöhet szóba, később újra futtatjuk a kalkulátort, és megnézzük, hogy az azonosított mutációkra lett-e időközben új hatóanyag, vagy tapasztalat indikáción túli felhasználásról. 

Az onkológiai centrumokban is végeznek molekuláris genetikai vizsgálatot, csak sokkal szűkebb körben. Arra alapozzák a vizsgálati paneleket, hogy az adott ráktípusban mely onkogének szoktak leggyakrabban előfordulni. Lehet előre tudni, hogy mikor szükségtelen 600 gént vizsgálni?

Vannak olyan mutációk, amelyek gyakoriak bizonyos daganattípusoknál, de nem lehet előre megmondani, hogy az adott beteg daganatában esetleg milyen egyéb mutációk vannak, amelyek hatással lehetnek a betegség folyamatára. Egy szűkebb körű molekuláris vizsgálat esetleg kimutat olyan mutációt a daganatban, ami ellen lehet finanszírozott célzott gyógyszert adni. Ugyanakkor nem tudhatjuk, hogy az át nem nézett génekben milyen egyéb mutációk vannak, és ezek hogyan befolyásolják a terápia hatékonyságát. A célzott kezelés indulása előtt - vagy mellett - fontos mérlegelni, hogy rálátunk-e bármilyen rezisztenciára a beteg daganatában

Van várólista?

Igyekszünk minden páciensnek a lehető legrövidebb időn belül legalább konzultációs időt biztosítani. Vannak olyan helyzetek, amikor nagyon rövid idő áll rendelkezésünkre, például ha egy áttétes beteg jelentkezik friss diagnózissal, és még a kezelések előtt áll, illetve egy friss CT azt mutatja, hogy növekszik a daganata. Ilyenkor mielőbb megszervezzük a konzultációt, és adott esetben - még a terápiát megelőzve – sort kell keríteni vérmintavételre. Minderre napok állnak rendelkezésre, hogy le ne csússzon egy olyan lehetőségről, amit tegnap még lehetett volna, ma meg már nem.

Mennyire gyakori, hogy a kezelőorvos rosszul fogadja, hogy az Oncompass Medicine – a beteg megbízásából – terápiás javaslattal áll elő?

Egyre ritkább. Az online rendszer rengeteg jó változást is hozott: például ma már egy találkozó a virtuális térben könnyen kivitelezhető. Egy elfoglalt és túlterhelt onkológusnak jól jön, hogy alkalmazkodunk az idejéhez, neki megfelelő időpontban hívjuk a molekuláris tumor board megbeszélésére, ahol a betegéről készült hosszú és bonyolult jelentésről közvetlenül tudjuk őt tájékoztatni, javaslatot téve egy személyre szabott terápiás stratégia felállítására. Igyekszünk tehát szolgáltatás tekintetében maximálisan megfelelni a betegek várakozásának, szakmai diplomáciai irányból pedig az orvosokat kiszolgálni. A beteg engedélyével rögtön tájékoztatjuk az orvost a programhoz való csatlakozásról – úgy, hogy az egyúttal szakmai kapcsolatfelvétel legyen. Vele beszéljük meg először az eredményt is – ettől csak nagyon ritkán térünk el. Aki megjelenik a tumor boardon, azzal már általában nagyon jól tudunk együttműködni. Aki nem, annak a betegét egy partner orvoshoz irányítjuk, ritkábban ilyen is előfordul. A magyar onkológusok 80 százalékára elmondható, hogy szeretik ezt a rendszert és megtalálták a helyüket benne.

Díjaink

Asco Breakthrough

ASCO Breakthrough Innovations in Oncology

2019 Bővebben
Bővebben

Rólunk

Az Oncompass Medicine rövid története

2003— —2024

Az Oncompass Medicine egy hazai orvosi vállalkozás, amely daganatos betegek személyre szabott kezeléséhez szükséges diagnosztikai és döntéstámogató orvosi eszközök fejlesztésével foglalkozik.

Tudjon meg többet

Partnereink

26 magyarországi onkológiai centrummal van együttműködési megállapodásunk